dimecres, 27 de febrer del 2013

Internet: nou horitzó periodístic

Global Voices és un exemple d'internacionalització, globalització, treball col·lectiu i de col·laboració. L'auditori de la Facultat de Comunicació de la UPF, on es formen els futurs professionals de la comunicació, ha acollit la presentació de l'edició catalna d'aquesta plataforma mundial. Violeta Camarasa, editora de la versió catalana de Global Voices, ha subratllat la necessitat de disposar d'aquests tipus d'iniciatives ja que permeten compartir i difondre continguts entre diferents països amb diversitats culturals i lingüístiques. Alhora els altres ponents, com Saül Gordillo, cap de continguts digitals del diari El Periódico, la periosida Sílvia Cobo i Cristina Vaquer, membre de la xarxa d'streamers People Witness, han valorat positivament aquest projecte.



Torna a veure la presentació de l'edició catalana de Global Voices i la taula rodona

Un dels temes de debat que més polèmica ha generat entre els ponents ha estat el paper del periodista professional enfront de l'anomenat periodista ciutadà. Gordillo considera que "fer de periodista és un ofici, una professió, una manera d'entendre la vida, uns valors" i que va més enllà de les informacions que pugui difondre una persona a través de Twitter o d'algun bloc. Alhora també s'ha parlat del model de negoci del periodisme a Internet. Cap dels participants a l'acte ha estat capaç de donar una resposta clara a aquest gran dubte que amenaça la comunicació digital. Tots han coincidit en afirmar que el model actual no és sostenible ja que cal pagar per uns continguts. Gordillo considera que "la credibilitat a Internet depèn dels periodistes" i ha afegit que "cal que treballem en això".


D'altra banda, Cobo considera que la tendència dels mitjans és "la diversificació de les fonts d'ingressos" ja que segons ella "el mitjà que intenti replicar el model analògic al digital, fracassarà". La presentació de la versió catalana de Global Voices ha servit per generar un debat al voltant del moment que travessa el periodisme en el món digital, on Internet domina gran part dels continguts que els usuaris o els lectors consumeixen diàriament.



El director dels estudis de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, Carles Singla, ha destacat que és interessant que es produeixin aquest tipus de converses a la pròpia Facultat, perquè és una oportunitat didàctica, d'aprenentatge i reflexió per als estudiants.


Anna López, Magda Gregori i Marc Guadilla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada