Global Voices

Extret de la nota de premsa oficial de Global Voices

Catalunya s'explica al món en bengalí, xinès i àrab



Taula rodona: "Blocs, xarxes socials i periodisme. El cas de Global Voices (presentació de l'edició catala de Global Voices)

Participants: Saül Gordillo (cap de continguts digitals d'El Periódico de Catalunya); Sílvia Cobo (periodista, blocaire i experta en periodisme digital); Cristina Vaquer (membre de la xarxa de streamers People Witness); Violeta Camarasa (editora de Global Voices Catalunya).

Presenta i modera: Carles Singla, cap dels Estudis de Periodisme de la Univesitat Pompeu Fabra (UPF)

Dia i hora: dimecres 27 de febrer, de 16h a 17.30h

Lloc: Auditori de la Facultat de Comunicació de la UPF. Campus Poblenou. C/ Roc Boronat, 138.



Bengalí, xinès i àrab són només alguns dels idiomes als quals s'han traduït els articles publicats per l'edició catalana de Global Voices, que forma part d'una xarxa internacional de blocaires amb més de 700 col·laboradors que segueixen els debats a les xarxes socials, blocs o plataformes ciutadanes de diferents països i en fan resums en anglès que es tradueixen a més de 30 llengües. A més d'explicar Catalunya al món, Global Voices Catalunya explica en català els debats que es produeixen a la xarxa arreu del món. Creada al 2011, compta amb un equip d'uns 20 col·laboradors voluntaris.

Des de fa uns anys, veiem com notícies d'última hora apareixen abans al Twitter que a qualsevol altre mitjà de comunicació, com els debats a les xarxes salten constantment a les pàgines dels diaris o com les reaccions dels internautes aconsegueixen marcar l'agenda política. L'auge dels blocs i de les xarxes socials ha transformat els fluxos d'informació i el periodisme. Què suposa això per als mitjans de comunicació tradicionals, per al sistema polític i per a la societat? Quins riscos i oportunitats comporta? Poden els mitjans
marcar l'agenda sense les xarxes i les xarxes sense els mitjans? El debat està obert.

Global Voices esborrant fronteres:

Internet ha trencat també les dinàmiques de la comunicació internacional, tradicionalment molt condicionada per intermediaris com els grans diaris i cadenes de televisió o la xarxa diplomàtica. Global Voices Online va néixer al 2005 a partir d'un encontre internacional de blocaires. L'objectiu era traslladar a l'àmbit internacional la rellevància que els blocs havien pres a l'àmbit local o estatal. Amb el suport del Berkman Center for Internet and Society de la Universitat de Harvard, es va crear una plataforma per a penjar-hi resums en anglès dels debats que tenien lloc a la xarxa arreu del món.

Set anys després, Global Voices és un “bloc pont” entre llengües i cultures que ofereix tant informació seleccionada sobre temes que els mitjans internacionals no cobreixen com perspectives i narratives diferents sobre qüestions que ja són a l'agenda mediàtica i/o política.

Global Voices considera la seva missió com a complementària a la dels mitjans de comunicació tradicionals, amb els quals manté lligams. Per exemple, l'agència Reuters ha estat un dels partners principals de l'edició anglesa i el Washington Post i Al Jazeera s'han fet ressó de qüestions apuntades per Global Voices Catalunya. A més, l'edició catalana ha establert acords amb mitjans com el Diari Ara i Vilaweb.

Enllaços d'interès:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada